Rouw

Na het overlijden blijven alleen herinneringen over. Gebeurtenissen die je samen hebt meegemaakt. Soms zorgen ze voor tranen, een andere keer voor een lach. Herinneringen zijn belangrijk. Ze zijn het bewijs dat iemand er echt is geweest. Ze zorgen ervoor dat je niet vergeten wordt. Samen maak je nieuwe herinneringen. Iets waar je niet bij stil staat, als de dood geen rol speelt. Zodra de dood in zicht komt, word je je bewuster van elkaar. Realiseer je je dat je misschien nog maar één keer... En dan komt de rouw. En blijken herinneringen belangrijker dan ooit.

 

rouw - (de; mbedroefdheid, m.n. vanwege een sterfgeval (Van Dale)

rouw - een emotionele reactie als gevolg van een verlies, in het bijzonder het verlies van een naaste (Wikipedia)
rouw - het geheel van reacties na het overlijden van iemand die belangrijk voor je is geweest (Nederlandse Encyclopedie)


Herinneringen - Leoniek van der Maarel van Het Nieuwe Rouwen


'Herinneringen zijn dierbaar. We leven van herinneringen. Allemaal grijpen we terug naar 'Hoe het ooit was'. Hoe moeilijk is het dat je soms als vijftiger niet meer weet hoe je kind lachte als baby. We kijken dan vaak films terug om het weer te weten.


De films die wij maken van onze kinderen zijn leuk, maar we vragen ze geen specifieke dingen. Die komen in normale gesprekken aan bod. Maar wat als je geen normale gesprekken meer met je kind kan hebben, omdat het ernstig ziek is? Of omdat het zelfs dood zal gaan? Terwijl er misschien allerlei dingen zijn die je zou willen weten van je kind. 

 

Hoe mooi is het als die worden vastgelegd. Tijdens een ziekteproces dat afschuwelijk is en waar je als ouders niet met je filmcamera bij staat. Maar later... later als het kind er niet meer is. Dan wil je wellicht als ouder alle momenten nog een keer beleven. Ook die momenten. 

Dat Stichting Living Memories beelden en gesprekken vastlegt, is van onschatbare waarde voor ouders, broers en zussen. Het kind in leven houden met gesproken woord en op beeld. Dat geeft steun en houvast. Kwalitatief mooie beelden, vastgelegd tijdens de diepste momenten van het leven. Voor nabestaanden een enorm geschenk. Een geschenk dat klaarligt om telkens weer terug te halen. Weer te bekijken. Omdat herinneringen alles zijn wat je nog hebt van je overleden kind.' 

Leoniek van der Maarel, (rouw)psycholoog, gespecialiseerd in kinderrouw