Hoe werkt het?

Hoe werkt het

Zo werkt het

Wie kan zich aanmelden?

Stichting Living Memories zet zich in voor kinderen in de leeftijd van 0 - 18 jaar met een beperkte levensverwachting. Deze kinderen worden zoveel mogelijk in hun thuissituatie in beeld gebracht. Als thuis filmen in verband met de gezondheid van het kind geen optie is, kunnen wij in overleg beelden maken in het ziekenhuis.

Video

Voor het maken van een video geldt een maximum van één opnamedag. Bij jongere kinderen is een halve dag vaak voldoende. Bij oudere kinderen bestaat de mogelijkheid om de opnamedag te splitsen in twee dagdelen. Het kind langdurig volgen is geen optie. Uitgangspunt is dat de stichting zoveel mogelijk mensen probeert te helpen.

Levering

Over de duur van de montage zijn vooraf geen uitspraken te doen. Dit hangt af van de hoeveelheid en complexiteit van het materiaal. Uiteraard proberen we de video zo snel mogelijk af te hebben. Na de montage wordt de video via een WeTransfer-bestand verzonden en worden ouders hiervan op de hoogte gebracht.

Mariëlle, moeder van Art, vertelt over ons werk...

Rechten

Alle beelden en geluiden die door Stichting Living Memories worden opgenomen, worden met zorg voor privacy gemonteerd. De rechten van de video liggen bij de ouders. Het eindresultaat wordt, als ouders dit willen, door de stichting bewaard en kan altijd opgevraagd worden. De beelden worden door Stichting Living Memories niet gepubliceerd of voor andere doeleinden gebruikt, tenzij hiervoor door de ouders expliciet toestemming is gegeven.

Evaluatie

Na het verzenden van de video ontvangen ouders een evaluatie-formulier. In dit formulier staan onder meer vragen over ons werk, omdat wij als organisatie vol in ontwikkeling zijn en graag leren van onze ervaringen. Ook vragen we in dit formulier toestemming voor het vertellen van het verhaal van het kind en het tonen van de beelden die door de stichting gemaakt zijn.

Spoed

Stichting Living Memories is niet 24/7 bereikbaar. Bij een aanmelding van een kind neemt een medewerker zo snel mogelijk contact op. Soms kost het vinden van een geschikte opnamedag tijd. Dit heeft meerdere redenen. We zijn een groeiende organisatie met een groep van zo'n vijftig vrijwilligers. Dit zijn mensen die zich voor ons inzetten naast hun dagelijkse werkzaamheden. Mogelijkheden voor filmen hangen daardoor af van agenda's van ouders en vrijwilligers.

Om videobeelden te kunnen maken van de kinderen en hun naasten zoals ze zijn, heeft de videomaker achtergrondinformatie nodig. Daarom werken wij met draaiboeken die naar zowel ouders als vrijwilligers worden verzonden. Deze voorbereiding zorgt ervoor dat we na een aanmelding niet meteen paraat kunnen staan.

Download het hele document

No items found.

Een kind aanmelden:

Hartelijk dank voor je aanmelding.

We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Helaas.. Er is iets mis gegaan bij het versturen van het formulier.

Als deze fout zich blijft voordoen. Neem dan gerust telefonisch of per e-mail contact met ons op.

Tel. 0297-727748
Tel: 06-81601690

info@stichtinglivingmemories.nl

Veelgestelde vragen

Voor ouders

Wie komt er?

Ons bezoek houden we het liefst zo klein mogelijk, zodat we niet ‘te aanwezig’ zijn in huis. Op die manier lukt het om jullie als gezin te filmen zoals jullie zijn. Er komt daarom geen hele cameraploeg, maar één videomaker. We werken met professionele cameramannen en -vrouwen, die veel ervaring hebben met beeld en geluid.

Moet ik van tevoren een plan bedenken om iets te gaan doen die dag?

Voorafgaand aan ons bezoek, is er een telefonische intake. In dit (korte) gesprek gaan we samen op zoek naar wie jullie als gezin zijn en wat jullie graag gefilmd willen hebben. We richten ons hierbij op de gewone gezinsmomenten. Denk aan een broodje aan tafel, spelen of even wandelen buiten. Maar ook een verzorgingsmoment of het toedienen van medicatie kan worden meegenomen, zeker als dit hoort bij jullie dagelijks leven. Omdat we begrijpen dat een dag bij jullie zomaar anders kan lopen dan gedacht, gaat het om filmideeën. Op de dag zelf kunnen die altijd nog aangepast worden aan de situatie zoals die op dat moment is.

Wat als mijn kind ineens een slechte dag heeft?

We begrijpen dat dit kan gebeuren en willen, net als jij, een video maken van de mooie en fijne momenten samen. Daarom mag je bij ons altijd de afspraak afzeggen, ook op de dag zelf. We gaan dan samen op zoek naar een nieuw geschikt moment om te filmen en proberen het gewoon nog een keer.

Wat kost een video voor ouders?

Helemaal niets! Wij vinden dat iedere ouder van een kind met een beperkte levensverwachting een video als blijvende herinnering moet kunnen krijgen. Dit mag wat ons betreft nooit afhankelijk zijn van jouw portemonnee. Daarom vragen we aan de ouders van de gezinnen waar wij komen geen bijdrage. Voor de kosten die we maken voor het maken van de video’s zijn we volledig afhankelijk van sponsors en donateurs.

Wordt de video die gemaakt wordt ergens voor gebruikt of getoond?

De rechten over de video liggen bij jullie. Alle beelden die je bij ons op de website of socials ziet, zijn geplaatst in overeenstemming met de ouders van de kinderen. We laten nooit ergens beelden uit jullie video zien zonder jullie toestemming.

Voor zorgverleners

Hoe kan ik een kind aanmelden?

Aanmelden kan via het aanmeldformulier op onze website, telefonisch via 06-81601690 of door een mailtje te sturen naar info@stichtinglivingmemories.nl. We vinden het fijn als je bij een aanmelding via de website ook altijd even je eigen naam en nummer invult, zodat we bij eventuele vragen contact met je kunnen opnemen.

Welke gezinnen kan ik aanmelden?

We maken video’s van kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar van wie met zekerheid gezegd kan worden dat zij door een ziekte of aandoening niet oud gaan worden. Alle kinderen in deze leeftijdsgroep kunnen op ieder moment aangemeld worden. We gaan er vanuit dat voorafgaand aan de aanmelding met ouders over het maken van een video gesproken is en dat ouders akkoord zijn met de aanmelding.

Wanneer kan ik een kind aanmelden?

We zien de aanmelding het liefst op het moment dat het nog redelijk goed gaat met een kind. Op die manier kunnen we beelden maken van het kind zoals het is. Soms lukt het niet om een kind al in een vroeger stadium aan te melden, omdat het bijvoorbeeld ineens veel slechter gaat of pas op een laat moment duidelijk wordt dat een kind niet meer beter gaat worden. Ook dan is aanmelden natuurlijk mogelijk. Mocht een kind een aantal jaar na het maken van de video nog in leven zijn, dan is er altijd de mogelijkheid om een tweede keer langs te komen. Kinderen veranderen nu eenmaal snel, zeker als ze wat jonger zijn. Het is voor de gezinnen fijn om dan ook recenter beeld te hebben.

Ik twijfel over het aanmelden van een gezin, wat kan ik doen?

Neem contact met ons op! We denken graag met je mee en vinden geen enkele vraag gek. Samen komen we vast tot een goede oplossing. Je komt makkelijk met ons in contact door ons te bellen (tel. 06-81601690), een berichtje te sturen via Whatsapp of een mailtje te sturen naar info@stichtinglivingmemories.

Is er informatie over de stichting die we kunnen delen met het gezin?

Jazeker! Allereerst vind je natuurlijk informatie over ons werk hier op onze website. Daarnaast hebben we een folder speciaal voor gezinnen. Wil je een stapeltje folders hebben? Laat het ons weten en we sturen ze naar je op.

Voor videomakers

Dit werk lijkt me heel mooi, maar ik ben bang dat het me teveel raakt. Wat kan ik doen?

Neem contact met ons op! We vertellen je graag meer over wat we doen, hoe wij omgaan met de situaties die je tegen kunt komen en hoe de videomakers ons werk ervaren. Wie weet neemt het wat van je angst weg en blijkt dat je het werk vooral als mooi en fijn gaat zien.

Hoeveel tijd kost het maken van een video me?

Voor het filmen gaan we uit van ongeveer een dagdeel. Het exacte aantal uur hangt af van de situatie in het gezin. Daarom werken we wél met een begintijd, maar niet met een eindtijd. In de meeste gevallen kunnen we je vooraf een goede inschatting geven van hoelang jouw bezoek ongeveer gaat duren. Dit geven we ook aan het gezin mee. Hoelang je gaat doen over de montage, is voor ons lastig te bepalen. Dit hangt bijvoorbeeld af van de snelheid waarmee je monteert. In veruit de meeste gevallen lukt het de video binnen een maand af te leveren, maar ook je agenda kan een rol spelen. Voor ons is duidelijkheid het belangrijkst. Denk na over een deadline voor jezelf en wees helder over hoelang jij denkt dat je over de montage gaat doen.

Hoe vaak word ik ingezet?

Dat hangt in de eerste plaats af van jouw agenda en van wat jij wilt. Daarnaast is ook het aantal aanmeldingen in jouw regio een factor. We maken vooraf goede afspraken met je over jouw beschikbaarheid. Jij bepaalt hierin wat voor jou haalbaar is. Dit kan één keer per maand zijn, maar ook twee keer per jaar. Wat we vooral belangrijk vinden, is dat het voor jou goed blijft voelen. Kun je niet ingezet worden, omdat je bijvoorbeeld in een drukkere periode zit qua werk, geef dit dan vooral aan. We hebben hier uiteraard alle begrip voor. Andersom horen we het ook graag als je een periode wat meer tijd hebt en daardoor wat vaker beschikbaar bent.

Zijn de opnames doordeweeks of in het weekend?

Beide zijn mogelijk. We kijken hierbij allereerst naar wat voor een gezin het beste uitkomt. Zijn er schoolgaande kinderen, dan komen we vaak uit op een weekend- of vakantiedag. Maar in alle andere gevallen zijn ook doordeweekse dagen een optie. Zodra we weten wat voor een gezin handig is, nemen we contact met je op om mogelijke data te bespreken.

Is mijn inzet vrijwillig?

Ja! We zijn als goed doel volledig afhankelijk van sponsors en donateurs. Als we alle videomakers moeten betalen, is ons werk helaas niet mogelijk. Gelukkig is dit voor de videomakers die zich bij ons aanmelden geen enkel probleem. Zij kiezen voor vrijwilligerswerk waarbij ze hun kennis en kunde kunnen inzetten om de meest waardevolle video’s denkbaar te maken. Het enige wat we van hen vragen, is hun tijd. Eventuele kosten die je maakt (denk aan reis- of parkeerkosten) kun je uiteraard wel bij ons declareren.

Ruurds verhaal

Ruurd (16 jr.) geniet van de kleinste dingen, is een voorbeeld voor iedereen en heeft botkanker. 

Chantals verhaal

Stichting Living Memories is opgericht na een radioserie over Chantal. Lees hier haar verhaal.