February 26, 2024
Geschreven door:
Herinneringen maken
Dessie Lividikou
Eind september vierden wij Sams derde verjaardag. Een enorme mijlpaal voor een jongetje dat volgens de statistieken niet ouder zou worden dan twee jaar. Een groot feest was dit jaar niet mogelijk door corona, dus we hebben het klein gevierd. Voor Sam maakte het niet uit. Hij is goed verwend en in het zonnetje gezet. Ik vroeg mij af of een klein feestje minder herinneringen voor later zou opleveren. Maar ik denk het niet. Het zijn juist die kleine, mooie familiemomenten die voor altijd in mijn geheugen gegrift staan. En nu niet alleen in mijn geheugen en mijn telefoon, maar ook in mijn boek dat binnenkort uitkomt.
No items found.

De eerste twee jaar van ons leven met Sam stonden helemaal in het teken van herinneringen maken voor later. We wilden alles uit ons leven met Sam halen. Het eerste jaar vierden we elke maand zijn vermaanddag met taart, kaarsjes en een cadeautje voor Sam. Laurens en ik stelden een bucketlist op. We leerden genieten van alle kleine, vaak vanzelfsprekende, dingen en stonden stil bij alles dat we met ons mannetje hebben kunnen doen. Het was in elk opzicht een heel bijzondere tijd.

Een magisch getal

Het afgelopen jaar heb ik dit alles op papier gezet. Ik heb ons verhaal over de eerste twee jaar van ons leven met Sam verwerkt in een boek ‘Een magisch getal’. Om dat te kunnen doen heb ik al onze blogs teruggelezen en al onze foto’s terugkeken (en dat waren er heel erg veel). Al die herinneringen en emoties kwamen weer boven. Herinneringen van alle bijzondere momenten die we meemaakten, maar ook van alle zware periodes en angstaanjagende gebeurtenissen. Al scrollend door mijn fotoboek kwam veel meer terug dan ik had verwacht: gebeurtenissen, dialogen, gevoelens, gedachten, overpeinzingen, angsten. Ik heb met ontroering gelachen om alle vrolijke foto’s en filmpjes van Sam. Ik heb ook enorm gehuild, eindeloze tranen gelaten, om alles wat wij met ons mannetje hebben meegemaakt. Het resultaat van dit mooie, maar ook overweldigende proces is ook een herinnering op zich.

Een strik eromheen

Het manuscript is af. Ik heb alles wat wij in de eerste twee jaar van ons leven met Sam hebben meegemaakt teruggehaald, opnieuw gevoeld, herbeleefd. Ik had onderschat hoe emotioneel het zou zijn om, zeker in combinatie met mijn zwangerschap, dit boek te schrijven. Maar het was ook heel mooi en op een bepaalde manier helend. Het is heel fijn om te weten dat al die bijzondere herinneringen nu vastgelegd zijn. Ik hoef niet mijn best te doen om alles te onthouden. Ik bewaar ze in een denkbeeldig doosje in mijn hoofd, in mijn hart en nu ook in mijn boek. Ik heb er een mooie strik omheen gedaan en ze overhandigd aan mijn uitgever.

Nieuwe herinneringen

Op 5 november verschijnt mijn boek ‘Een magisch getal’. Een heel bijzonder moment. Al die herinneringen terughalen en op papier zetten is één ding, maar ze straks delen met de buitenwereld is van heel andere orde. Het is spannend, maar het mooie is dat we met de lancering van dit boek ook weer nieuwe herinneringen maken met Sam. Ik ben heel dankbaar dat we dit ook samen mogen doen.

De foto van Dessie en Sam is gemaakt door Anne van Gelder.

Bekijk alle blogs

Lesters verhaal

'Al snel hadden we de enorme camera niet eens meer in de gaten.'

Een klein bedrag heeft grote waarde

Stichting Living Memories is volledig afhankelijk van sponsors en donateurs. Wil jij ons steunen?