February 26, 2024
Geschreven door:
Overjaardag
Marguerite Gorter
Een gewone dag, half juli 2020. 16 juli. Een dag die voor ons zo op het eerste gezicht geen betekenis heeft. Geen verjaardag, geen trouwdag, niets. Toch is 16 juli 2020 voor ons een dag die we vrij hebben genomen. Een dag waarop we, zoals er meer zijn in het jaar, ervoor moeten zorgen dat we iets moois plannen met het gezin om de dag door te komen. Om ervoor te zorgen dat we de potentiële lading van de dag omzetten in een positieve lading. Een soort preventieve EMDR. De juiste lading hangen aan een gebeurtenis. 16 juli 2020 wordt Felix ouder dan Olivier is geworden.
No items found.

Op deze dag zal Felix werkelijk alle mijlpalen van zijn grote broer in hebben gehaald. En dat is zo ontzettend vreselijk enorm oneerlijk! En toch is het niet anders. De eerste mijlpaal werd al voor zijn geboorte gehaald door bijna een halve kilo zwaarder ter wereld te komen. Al was hij met zijn 2920 gram nog steeds een kleintje. Daarna, door wel naar huis te mogen na zijn geboorte. Vanaf dat moment is het een opsomming aan mijlpalen die in werden gehaald. Een paar van deze mijlpalen staken een beetje.

Vaccineren

Dat Felix wel gevaccineerd kon worden, was voor ons een groot festijn. Wel de bescherming. Bescherming voor Felix, maar ook voor kindjes zoals zijn broer die niet gevaccineerd kunnen worden. Groepsimmuniteit. Sterker nog, als wij in Nederland zouden vaccineren tegen de waterpokken zoals in sommige andere landen wel het geval is, dan had dit Ollie en opname gescheeld. Een opname waarin hij virusremmers moest krijgen. Waarin deze zelfde virusremmers in plaats van in zijn infuus in zijn handje liepen en hem veel pijn deden. Waarin er onrust was over deze hand en er weer een batterij aan specialisten moest komen kijken. Waarin we in isolatie lagen en hij zijn grote broer niet mocht zien. Een opname die ons als gezin weer tijdelijk verscheurde. Gelukkig overleed hij er niet aan. Hij overleed toen niet, doordat hij nog wat afweer van mij aan boord had. Hij bouwde overigens ook geen afweer op, dus dat hij het niet ook later nog kreeg is een gelukje. Een onderwerp waar wij dus nogal veel waarde aan hechten. Een onderwerp dat met de Corona ineens weer populair werd.

Eten en drinken

Een andere belangrijke mijlpaal die stak, was het drinken van de fles. Met Olivier hebben we werkelijk alles geprobeerd om hem uit de fles te laten drinken. Elke merk speen, fles en voeding. Alles hebben we geprobeerd. Hij weigerde. Heel soms kwam er een halve fles in en net zo makkelijk daarna weer weken niet. Borstvoeding was zijn wens en achteraf was het goed zo. Maar ook de hapjes die hij op een gegeven moment mocht hebben, weigerde hij. Wederom probeerden we alles. Van home made tot elke merk. Geprakte banaan met melk en stukjes babykoekjes, alles. En hoe lief we er ook bij lachten, het eten belandde meestal met een boog terug in ons eigen gezicht. Geen succes helaas.

De mijlpalen stopten

De tijd haalde ons in en het eten was geen probleem meer, doordat hij niet ouder meer werd. En toen stopten de mijlpalen. Want ook zitten heeft hij nooit gekund, net als rollen. Hij had er gewoonweg niet de energie voor, wel de leeftijd. Olivier zat het liefste de hele dag aan mij gekleefd als een aapje. Hij lachte dan naar iedereen en had het helemaal goed als mamma’s permanente armsieraad. Felix daarentegen ligt het liefste op het gras. Hij trekt aan de grassprieten en rolt alle kanten op. Lacht ook naar iedereen en doet meteen verwoede pogingen om naar ze toe te tijgeren. Allemaal dingen die Ollie niet kon.

Echte broertjes

6 juli wordt onze jongste ouder dan onze middelste. Heel erg ongewenst en heel erg gewenst. Weer iets tussen hoofd en hart. En ondanks dat de mijlpalen anders zijn, lijken ze ook weer zo enorm veel op elkaar. Hetzelfde snoetje, dezelfde ondeugende blik. In het begin als we wandelden met Felix moesten we nog wel eens twee keer kijken. Dan leek het net of Ollie in de wagen lag en waren we bang dat hij niet meer ademde. De ultieme ‘mindfuck’, want het kan helemaal niet. Wel is het illustratief voor hun gelijkenissen. Echte broertjes, gelijke snoetjes.

Ze hebben ook iets weg van Benjamin, alhoewel die echt en ander koppie heeft. Wat een speling van het lot dat Felix qua uiterlijk zo lijkt op Ollie. Hij had net zo goed op zijn oudste broer kunnen lijken, maar kennelijk mocht het niet zo zijn. 16 Juli gaan we deze laatste mijlpaal vieren. We gaan het vieren alsof het een verjaardag is. Misschien moeten we er ook een titel aan geven. De overjaardag. We gaan de overjaardag vieren. Hopelijk in het zonnetje…

Bekijk alle blogs

Lesters verhaal

'Al snel hadden we de enorme camera niet eens meer in de gaten.'

De blog van Dessie

Dessie schrijft over haar zoontje Sam (2,5 jr.) die de ziekte neonatale Marfan heeft.